Излезе американска статия, в която се твърди, че страните, които имат дългосрочна програма за БЦЖ, може би са протектирани от заболяването - коронавируса. Тоест има по-малко случаи на болни. Най-вече статистиката е при намаляването на смъртните случаи. Всичко това предстои да бъде потвърдено през идните години. 

Това каза д-р Румен Кофинов, управителят на БулБио на извънредната пресконференция на премиера Бойко Борисов и Медицинския съвет.
 
От 1951 е започнато масовото производството на ваксината и задължителна ваксинизация на цялото българско населени. Ако това е вярно,  всички родени след 51-а година са защитени от заболяването туберкулоза. 

Ваксината предизвиква специфичен имунитет към туберкулоза, и предизвиква неспецифичен имунитет към някои вирусни и ракови заболявания. 

Но не и към коронавирус. Не може да разчитаме на това. Трябва да се спазват всичките препоръки на щаба, каза управителят на БулБио. 

Дали трябва да се прави масова имунизация в момента. Не, поради няколко причини, каза още той. 

Ако имаме пациент със спаднал имунитет, слагайки му ваксина, на него му трябват между 3-6 месеца, за да изгради имунитет за БЦЖ, а в този момент той трябва да се бори с пандемията. Ако човекът има силен и имунитет, то може да се очакват нежелани реакции към препаратите. 

За да стане имунизация, трябва да има масово струпване пред лекарските кабинети, което в момента не е възможно, каза още управителят на държавната фирма. 

Да не се юрват към ваксините, изключително противопоказно е. Всички доктори са съгласни, подчерта на свой ред Борисов.