Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи. Да се надяваме, че дотогава ще можем да удържим положението, да няма много рязко увеличаване на заразените с коронавирус. Това заяви в телевизионно интервю директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Надявам се да не се стигне до нова изолация. Да сме разумни и да правим това, което трябва”, призова той.

„До днешна дата това, което става в училищата и в детските градини, са случаи на хора, които са заразени отвън. От тази седмица очакваме увеличаване на случаите при контакт на учениците.

МОН заедно с комисията от МЗ направиха много. Това, че се даде възможност по места да се решават проблемите, е най-добрата крачка в ограничаването на случаите.

Очаквам едно увеличение след отварянето на училищата. Каквито и мерки да се правят, ще има увеличение. Надявам се да е слабо”, каза той.

Според него обаче няма да се стигне до затваряне на училища. „Децата и родителите са разумни”, посочи специалистът.

По думите на проф. Кантарджиев, в момента у нас се наблюдава тенденция към слабо намаляване на случаите.

Той отново подчерта колко е важно носенето на предпазни мерки. „Никъде не се намери научна статия, която да е против маските и която казва, че маските не помагат. Казва се, че не предпазват на 100%, но помагат.

Изолацията и носенето на маски ликвидира морбилите през пролетта.  Хубаво е да носим маски. Всичко, което предпазва от К-19, предпазва и от грипа”, подчерта той.