Столично семейство дни наред мина без лечение на коронавирус. И жената, и съпругът й, и детето са лекувани по телефона от личния лекар. Когато мъжът се влошава обаче, никъде не бива приет подари липса на ПСР тест, предава Нова тв.

"На 9-ия ден мъжът ми се почувства зле. Той бе през цялото време под индиректното наблюдение на семейния лекар и по негова преценка се стигна до извода, че е по-добре да бъде хоспитализиран. Набрах 112, беше 16:14 ч., поръчах посещение вкъщи, описвайки всички симптоми. От Спешна помощ първата им фраза им беше: "Да знаете, че не можем да обещаем кога ще дойдем". Казах им, че ще чакам,понеже нямам друг избор", уточни Боряна Николова.

"По наша проверка чрез приятели намерихме едно легло в Първа градска болница, но ни казаха, че без ПСР тест той не може да бъде приет", разказа жената, която уточнява, че при домашно лечение няма как да имат ПСР-тест. 

"Страшното е, че имам доказано ковид заболяване. При здравия разум, когато наистина си болен и имаш симптоматика, смятам, че всеки лекар би предписал домашно лечение. Затова решихме, че това е правилната преценка. Аз изисках от РЗИ да ни направят ПСР тест. Те казаха, че не правят такива тестове от самото начало, обаче в болницата трябвало да ни приемат", каза още тя.

"С мъжа ми стана страшно, защото след 3 ч. отново изчаках Спешна помощ, обадих им се и те казаха, че може въобще и да не дойдат. В крайна сметка в 21.15 ч. вечерта една изключително любезна лекарка от Спешна помощ ми се обади по телефона. Тя ме посъветва да поема отговорността да оставя мъжа ми вкъщи на домашно лечение. Оказва се, че има пациенти, които са прекарвали по 3-4 ч. в линейката", добави Боряна.

"Сега е 12-и ден за мъжа ми. Вчера бе цял ден без температура, но вечерта вдигна 38 градуса. Това е вирус, който не познаваме. Такова нещо не ни е удряло. Аз се чувствам безпомощно, но смятам, че и цялата система е в безпомощност", сподели тя.