Във времето на пандемия от коронавируса обучението от дистанция стана нещо обичайно във всички държави по света. На някои места обаче изникват трудности.

Студент от едно сибирско село е принуден да провежда заниманията си в гората, на върха на една бреза, съобщава БНТ.

Нагоре и още нагоре, към нови висоти в знанието. За един 21-годишен студент от руската Омска област тези думи имат буквално значение. Неговият университет е минал на дистанционно обучение, но в селото му няма силен интернет и той го търси в клоните на висока бреза. Мобилният оператор не обещава помощ.

"Казаха, че щом в селото живеят 39 души, няма смисъл да се поставя антена. В съседното село са над 100 души и за толкова жители може да се направи антена, а тя би обслужвала нашето и още едно село с 200 жители", жалва се Алексей Дудоладов.

В очакване това да се случи, Алексей прекарва доста време в гората. Оттам се обръща за помощ и към губернатора на областта.

"У дома има интернет, но само 2G и не мога да вляза в учебната платформа. Налага се да ходя в гората, на 300 метра от селото и да се качвам на 8-метрова бреза, където съм в момента. Сега не е май и си жертвам здравето. Вече боледувах от двустранна пневмония", казва студентът.

Губернаторът не отговаря, а от просветното министерство посочват, че обучението става и без видео връзка - чрез месинджър, имейл и друг вид комуникация.

Алексей има успех със стриймове в платформата TikTok. От върха на брезата той води канал, наречен "Омски колхозник" и разказва за живота на село.