Специалисти от Университета в Майнц (Германия) анализираха ефективността на антивирусните лекарства в борбата срещу SARS-CoV-2, използвайки суперкомпютъра MOGON II.


Устройството извърши 30 милиарда единични изчисления с 42 хиляди различни медицински вещества, описани в отворени бази данни. „Този метод на компютърна симулация е известен като молекулярно докиране се използва в науката от много години“, съобщават лекарите.

Въз основа на проучвания, продължили около два месеца, суперкомпютърът е открил лекарства против хепатит С, които имат способността да свързват и неутрализират частици на вируса на SARS-CoV-2. Те включват симепревир, паритапревир, гразопревир и велпатасвир.

Проверявайки изчисленията на компютъра, учените забелязали, че SARS-CoV-2 и причинителят на хепатит С могат да бъдат причислени към едноверижни РНК вируси. „Резултатите от нашата научна работа трябва да бъдат потвърдени чрез лабораторни експерименти и клинични изпитвания“, казва един от участниците в проучването професор Томас Еферт.

В края на април международен екип от учени откри ползите от антитела, произведени от лама в борбата с коронавируса. Потенциалното лекарство на базата на тях е ефективно, ако се прилага на пациенти най-малко един месец преди възможна инфекция. Препаратът също така може да намали риска от усложнения по време на COVID-19.