Консултативен съвет на правителството на САЩ се събра в четвъртък, за да реши дали да одобри масовата употреба на ваксината за коронавируса на Pfizer.

Срещата на независимите съветници на Агенцията по храните и лекарствата е последното препятствие пред очакваното начало на мащабната кампания за ваксинация в САЩ.

В зависимост от това колко бързо FDA се съгласи с препоръките на съвета, ваксинирането може да започне в рамките на дни.

Панелът на FDA функционира като научен съд. По време на планираната еднодневна сесия се очаква да се обсъдят публично данните за това дали ваксината е достатъчно безопасна и ефективна, за да бъде разрешена за употреба.

FDA излъчва срещата в Youtube и хиляди я гледат онлайн.

„Американската общественост изисква и заслужава строг, изчерпателен и независим преглед на данните“, каза д-р Дориан Финк от FDA.

Агенцията не е задължена да се съобрази с препоръките на съвета, но се очаква да го направи. Щом това се случи, САЩ ще започнат да доставят милион дози.

По-късно този месец FDA ще се събере, за да разгледа ваксината на друга компания – Moderna.

Третият кандидат е ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. Очаква се и тяхната кандидатура да бъде разгледана скоро.


Източник: bg-voice.com