Къде е държавата, когато през лятото трябваше да се подготви здравната система? И днес видяхме какво става. Премиерът написа едно във Фейсбук, а един час по-късно здравният му министър предложи затваряне на държавата.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от БСП Георги Свиленски по повод предложените нови и по-строги мерки от страна на министъра на здравеопазването. 

"Нас ни притеснява отношението на държавата към гражданите. Защо на този брифинг на щаба липсваше социалният министър? Трябваше и тя да е там, за да обясни какви мерки ще се вземат за хората. За нас в момента пари се раздават, за да останат управляващите на власт, а не за реална подкрепа на хората.

В момента нищо не е ясно, а гражданите трябва да се подготвят и да са наясно какво точно се случва. Ние сме предложили нашите мерки. Още преди месец обявихме, че трябва да има разделяне на COVID болните от останалите болни, а управляващите започнаха едва сега да го правят.

Правителството раздава едни милиони, с които не се подпомагат реално най-пострадалите. Има едно залитане от едната крайност в другата, която само стресира гражданите", добави Свиленски.

Той коментира и днешното решение на автобусните и таксиметровите превозвачи да протестират, заради непреодоляването от Народното събрание на президентското вето за инкриминиране на нерегламентираните превози.

"Превозвачите трябва да обърнат своята критика към контролните органи, а не към БСП и президента. Контролните органи трябва да гарантират спазването на законите и да не се допускат престъпления.

Утре, ако управляващите съберат 121 легитимни гласа, а не такива, които участват онлайн в заседанията на парламента, защото това е недопустимо и всички решения на НС след 6 ноември са нелегитимни, ние ще влезем в пленарна зала и ще защитим нашите предложения относно бюджета за следващата година", разкри Георги Свиленски как ще процедира левицата на утрешното извънредно заседание на парламента, на което ще се гледа на второ четене бюджета за 2021 г.