Въздействието на евентуалната ваксина срещу Covid-19 ще се види през лятото на 2021, а животът отново ще се върне към нормалното през следващата зима.


Това предвижда проф. Угур Шахин – съоснователят на фармацевтичната компания BioNTech, която заедно с Pfizer е на финалния етап да създаде успешна ваксина срещу коронавируса.

Преди няколко дни и германската, и американската фирма обявиха, че продуктът им е с над 90-процентова ефикасност – всичко това след тестване на около 43 хиляди души.

„Ако всичко продължава да се развива все така добре, ще започнем да разпространяваме ваксината в края на тази година или в началото на следващата“, каза Шахин в интервю за BBC.

Целта на компанията е до април вече да са разпространени над 300 милиона дози. „Това ще позволи тя да започне да оказва влияние“, сподели той, но предупреди да не се чака незабавно подобряване на ситуацията.

„Лятото ще ни помогне, защото разпространението на инфекцията ще намалее точно тогава. Това, което е от изключителна важност, е да сме ваксинирали голям брой хора преди есента или зимата на следващата година“. Той смята, че нормалният ритъм на живот може да се върне през есента на 2021 година.