Световната здравна организация призова Съединените щати и Китай да обединят силите си в борбата с пандемията от коронавирус, заявявайки, че ще има "много повече жертви" без международно единство.

"Съединените щати и Китай трябва да се обединят и да се борят с този опасен враг", каза шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на видеобрифинг в Женева.

Коментарът идва след критиката на президента на САЩ Доналд Тръмп, че здравното тяло на ООН "се е издънило" и е "много прокитайско ориентирано".

"Моля, не политизирайте този вирус", заяви шефът на СЗО. "Карантина, политизиране на COVID... не трябва да губим време в сочене с пръст", каза той и добави: "Това е като да си играеш с огъня ... Трябва да се сдържаме“.

Шефът на Световната здравна организация благодари на Съединените щати за тяхната "щедрост" във финансирането на глобални здравни инициативи като борбата срещу пандемията COVID-19.

"Бих искал да се възползвам от тази възможност да благодаря на САЩ за щедрата подкрепа досега", заяви Тедрос Аданом Гебрейесус пред репортери, като добави, че вярва, че "САЩ ще продължат да дават своя дял", въпреки заплахата от американския президент Доналд Тръмп да спре финансирането на организацията.