Въпреки че ваксините срещу Covid-19 бяха пуснати в редица страни, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че тази година няма да бъде постигнат стаден имунитет. Това пише The Guardian.

Експерт от СЗО сензационно обяви произхода на COVID-19

Главният учен на СЗО Соумия Суминанат отбеляза, че ще отнеме време за производство и прилагане на достатъчно дози, за да се спре разпространението на вируса.

„Няма да постигнем нива на популационен имунитет или стаден имунитет през 2021 г.“, каза тя на брифинг от седалището на СЗО в Женева. Тя приветства „невероятния напредък“, постигнат от учените, които успяха да постигнат немислимото, разработвайки не една, а няколко безопасни и ефективни ваксини срещу чисто нов вирус за по-малко от година.

Но, подчерта тя, внедряването „отнема време“.

„Отнема време за мащабиране на производството на дози, не само в милиони, но тук говорим за милиарди“, посочи тя, призовавайки хората да „бъдат малко търпеливи“, уточнява Фокус.

Суминанат подчерта, че в крайна сметка „ваксините ще дойдат. Те ще отидат във всички страни“.

„Но междувременно не трябва да забравяме, че има мерки, които работят“, каза тя.

Ще има нужда от продължаване на предприемането на мерки за обществено здраве и социални мерки, насочени към спиране на предаването „поне до края на тази година“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!