Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва имунизирането срещу COVID-19 с две различни ваксини, когато се изискват две дози за пълна имунизация. Това предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорителката на организацията Маргарет Харис каза, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксината на "Астра Зенека" и втора - от препарат на друга компания.

В изказването си Харис се позова на предварителна препоръка на експертна консултантска група от февруари. Според препоръката засега и двете дози трябва да са от една и съща ваксина. Експертите призоваха за допълнителни изследвания за проучване на съчетаното използване на ваксини.

В Германия има известен натиск да се прибегне до точно такава кръстосана ваксинация, тъй като хората под 60 години вече не се имунизират с ваксината на "Астра Зенека" поради риска от образуване на кръвни съсиреци.

Според здравния министър Йенс Шпан обаче на 2,2 милиона германци на възраст под 60 години вече е поставена първа доза от ваксината на "Астра Зенека" и въпросът сега е как тези хора ще получат пълна ваксинационна защита, за каквато е нужна втора доза.

Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина от използваната при първата, каза председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

Постоянната комисия за ваксинацията (Stiko) препоръчва на хората, на които вече е поставена първа доза от ваксината на "Астра Зенека", да се поставя втора доза от ваксина на базата на информационна РНК - на "Пфайзер"/ "Бионтех" или "Модерна", 12 седмици след първата. Решение за това обаче все още не е взето.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!