През последните две седмици в света всеки ден са регистрирани повече от 100 000 потвърдени случаи на коронавирус, предимно в САЩ и Южна Азия. Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, съобщава БГНЕС. 

Той препоръча на страните, които попречиха на разпространението на вируса, да бъдат подготвени за повторна поява на увеличен брой случаи.

Тедрос заяви, че произходът на новите случаи на коронавирус в Пекин, който повече от 50 дни нямаше нови болни от опасния вирус, се разследва.

Майкъл Райън, отговарящ за извънредни ситуации на СЗО, заяви, че здравната агенция на ООН е предложила допълнителна помощ на китайските власти и че СЗО може да засили своя екип в Китай през следващите дни, докато разследването напредва.

Тедрос отбеляза, че са били необходими два месеца, за да достигнат първите 100 000 съобщени случая, а сега това е дневната норма. Близо три четвърти от новите случаи идват от 10 държави всеки ден, предимно от Южна Азия и Америка, добави той.