Официално удължиха мерките за борба с коронавируса до края на извънредното положение. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

У нас има нови 21 случая на заразени и 8 оздравели. Общо заразените са 264.

Мерките за намиране, изолиране, тестване и лечение на пациенти с COVID-19 трябва да са агресивни, твърдят от Световната здравна организация. Такъв подход може да помогне за избягване на безкраен цикъл от самоограничения, съобщава bTV.

„Да се спре движението на хората осигурява време и намалява напрежението върху здравната система. Но сами по себе си тези мерки няма да спрат епидемията. Целта им е да доведат до по-прецизни и насочени мерки, които да спрат заразата и да спасят животи“, заяви Тедрос  Гебрейсус, директор на СЗО.

„Да, тестове, тестове, тестове. Преди 4 дена Франция ограничиха тестовете в изискванията на СЗО. Германия вчера ги ограничи. Румъния пък ще тестват цял Букурещ, но с един друг метод на базата на антиген“, каза ген. Венцислав Мутафчийски, председател на оперативния щаб.

Експерти от института „Робърт Кох“ в Германия обясняват ниската смъртност там с няколко неща - първо заболелите възрастни са малко, второ - масово тестване.

„В Германия от самото начало се правят много тестове, затова открихме много рано вируса. А така регистрирахме и много леки случаи, които иначе едва ли биха били открити“, каза Проф. Лотар Виелер - предстедател на институт „Робърт Кох“.

С най-сигурните тестове, които използваме - така наречените PCR тестове, масов скрининг не може да се постигне, а бързите тестове не биха дали информация в момента:

“Този тест е чудесен, за да стане ясно в края на епидемията кой е изградил в края на епидемията антитела. Забележете, в края на епидемията. Ние сме в началоto”, обясни Мутафчийски.

А от двата вида бързи тестове - по-сигурни са тези, които изследват антиген, а не антитяло, с които все още не разполагаме.

Удължаването на ограниченията означава и продължаване на задължителното дистанционно обучение.

От МОН днеска бяха категорични, че тъй като вече е минало 60% от учебното време - няма да се обявява нулева учебна година.

Ако обучението в електронна среда продължи до 13-ти или 20-ти април, няма да е наложително да се отлагат изпитните дати за матурите
.