В крайна сметка училищата може да се наложи да затворят, ако не се овладее пандемията. Това каза ключовият съветник на британското правителство Сър Джереми Фарар, цитиран от вестник The Times.

Проф. Джереми Фарар, директор на Wellcome Trust, каза, че училищата ще останат отворени по време на „екстремното „национално блокиране”, но добави: „Тъй като забавихме настъпването на този локдаун, това прави задържането на училищата отворени по-трудно.

Тоталният локдаун на Острова ще е повсеместен! Затварят всичко без...

Ако предаването на заразата в средните училища продължи да нараства, може да се наложи да се преразгледа решението за училищата през следващите четири седмици”.

Проф. Фарар каза също, че средните училища трябва да следват примера на Шотландия и да направят маските задължителни, уточнява Фокус.

„Маските могат да играят роля в защитата на другите в училищата. Вентилацията не е непременно много добра. Мисля, че маските биха могли да играят роля в средните училища.

Средните училища са мястото, където се случва предаването на инфекцията, както и сред общото население. Всичко, което можем да направим, за да намалим предаването в средните училища през следващите четири седмици, би помогнало да спадне скоростта на заразяване и да се запазят училищата отворени, което според мен е приоритет за всички от нас”, допълни той.

Локдаун и на Острова, ето от кога! ГРАФИКА

Запитан какво би се случило, ако преди шест седмици бяха послушани експертите за двуседмична пълна национална карантина за прекъсване на разпространението, той каза: „Със сигурност би било възможно да се държат училищата отворени, докато мисля, че това е проблем сега. Без съмнение е вярно за всяка епидемия, и особено тази епидемия, че ако я ограничите по-рано, ще можете да предотвратите ускореното предаване на заразата”.

По същото време най-големият учителски синдикат призова за затваряне на училищата по време на второто блокиране поради бързо нарастващите нива на инфекция сред големите ученици.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!