Съединените щати забраняват пътуванията от Европа до тяхна територия за 30 дни, обяви в обръщение към нацията американският президент Доналд Тръмп, предават световните осведомителни агенции.

„Предприемайки ранни и строги действия, ние виждаме драматично по-малко случаи на болестта в Съединените щати, отколкото в Европа. Европейският съюз не успя да вземе същите предохранителни мерки и да ограничи пътуванията от Китай и другите горещи точки на разпространение на заболяването и в резултат в  нашата страна има голям брой нови огнища, предизвикани от пътуващи от Европа.

За да попречим на навлизането на нови случаи на територията ни, забраняваме всякакви пътувания от Европа за следващите 30 дни. Правилата влизат в сила в петък в полунощ.“

Първоначално бе обявено, че ограниченията няма да важат за Великобритания, но впоследствие стана ясно, че и тя попада под забраната.

Американският президент обяви, че ще предприеме незабавни действия за въвеждане на финансови облекчения за работещи, които са заразени, намират се под карантина или се грижат за болни.

Президентът на САЩ обяви план за милиарди долари в подкрепа на дребния бизнес, за да смекчи икономическия ефект от епидемията в страната. Той призова Конгреса да приеме и данъчни облекчения като част от "агресивни и всестранни усилия" за борба с вируса.

Също така Доналд Тръмп каза, че е дал нареждане на Министерството на финансите за данъчни преференции за определени фирми или хора, засегнати от болестта.

Той обаче каза, че "силните, но необходими" ограничения няма да се прилагат за Обединеното кралство, където сега са потвърдени 460 случая на вируса.

Потвърдените случаи на заразени с Covid-19 в САЩ са 1 162, а смъртните случаи са 38, посочват CNN и ВВС. В 24 щата е обявено извънредно положение.

Според длъжностните лица във Вашингтон рискът от инфекция е нисък за широката общественост в САЩ, но безпокойството се задълбочи, след като продължават да се потвърждават нови и нови случаи.

Армията е блокирала градчето Ню Рошел на север от Ню Йорк, където е установено едно огнище на вируса. Националната гвардия доставя храна на поставени под карантина лица.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви , че създава „ограничителна зона“ от 1,6 километра около най-голямото огнище на коронавируса в щата Ню Йорк – Ню Рошел.

Щатът ще разположи войски на Националната гвардия, които ще дезинфекцират училищата в града и ще доставят храна на всички карантинирани лица.

Щатът Ню Йорк има 173 заразени с коронавирус - най-много в САЩ, като 108 от тях са в окръг Уестчестър, където се намира Ню Рошел. Град Ню Йорк, който се намира на около 40 км южно от Ню Рошел, има 36 потвърдени случая на вируса.

Високите медицински разходи правят вируса особено проблематичен - много американци избягват посещенията при лекар, защото не могат да си позволят да плащат, подчертава ВВС. Липсата на платен отпуск по болест е друг проблем, както и опасенията заради броя на наличните тестове за коронавируса.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който отговаря за оперативната група, която координира отговора на кризата с коронавируса в САЩ, заяви, че "всеки американец може да бъде тестван без ограничения при спазване на нарежданията на лекарите" и че застрахователите са обещали да компенсират всички медицински разходи.

Белият дом е наредил на федералните представители по здравеопазването да третират срещите на високо ниво, посветени на коронавируса, като класифицирани, съобщава същевременно Ройтерс. 

Според официални представители десетки подобни дискусии по теми като мащаба на заразата, карантината и ограниченията в пътуванията са се състояли от средата на януари насам в зала Министерството на здравеопазването под засилени мерки за сигурност.

Така служители без специално разрешение, включително правителствени експерти, са били изключени от срещите. Информиран източник посочва, че  ограниченията са били наложени от Националния съвет по сигурността.