Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в света през февруари се е увеличил с 10,8 млн. Това е два пъти по-малко от предходния месец


В същото време през февруари бяха регистрирани малко по-малко от 300 хиляди смъртни случая заради Covid-19 - един и половина пъти по-малко от месец по-рано. Смъртността от инфекцията обаче на фона на спада в заболеваемостта остава на същото ниво - 2,2%.

Въпреки че до края на февруари заболеваемостта на планетата като цяло рязко спадна, в някои европейски страни се говори за поредния епидемичен ръст и се въвеждат нови ограничителни мерки.

Началото на третата вълна вече е обявено в Италия, Полша, Сърбия, Украйна и редица други държави. Така например в Украйна броят на потвърдените случаи на инфекция през миналия месец се е увеличил с един и половина пъти, а в Сърбия - с два.

В повечето други страни ситуацията се стабилизира. Например в САЩ през февруари бяха открити по-малко от 2,4 милиона случая срещу 5,9 милиона през януари, а в Русия - по-малко от 400 хиляди срещу почти 700 хиляди. В Колумбия и Мексико разпространението на инфекцията намаля четири пъти, а във Великобритания - 8,5 пъти.

В онези страни, където смъртните случаи от коронавирус достигнаха своя връх в началото на годината, броят на регистрираните смъртни случаи рязко спадна през февруари.

В САЩ, които се нареждат на първо място на планетата по брой жертви на пандемията, през миналия месец са регистрирани 2,5 пъти по-малко смъртни случаи, отколкото през януари - 62,7 хиляди.

В Мексико пикът падна в последните дни на януари, когато над 1,7 хиляди пациенти умираха на ден. Сега страната регистрира средно по-малко от 900 смъртни случая на ден.

Подобна тенденция се наблюдава във Великобритания и Германия, където броят на смъртните случаи е намалял почти три пъти, до 300-400 на ден, а най-бързо смъртността намалява в Южна Африка: ако в началото на годината там са умирали повече от 800 души всеки ден, сега те са около 100.

В Русия смъртността намалява по-бавно от заболеваемостта. Според Федералния оперативен щаб за борба с коронавируса през февруари са починали 12,9 хиляди пациенти - с около 20% по-малко от януари.

Има обаче страни, в които ситуацията се е влошила миналия месец - например в Бразилия смъртността достигна своя връх точно през февруари. В някои дни в страната са регистрирани над 1,5 хиляди смъртни случая поради Covid-19.