Серхат Гюмрюкчю, турски учен, работещ в американски институт, и неговият екип отчитат напредък в работата си по лекарство, което може да елиминира коронавируса в организма за 48 часа, съобщи в. „Сабах”.

Гюмрюкчю, възпитаник на университета „Докуз Ейлюл” в Западна Турция, има докторска степен по имунология и онкология и работи върху проучвания за рак, инфекциозни заболявания и клетъчна и генна терапия срещу тези заболявания в САЩ от 2013 г.

Той ръководи изследователска лаборатория към изследователския институт „Сераф”, който той създаде в Лос Анджелис.

Младият учен и неговият екип стоят зад проучване на метод за лечение, който използва ключовите протеинови ензими на SARS-CoV-2 за елиминиране на вируса на клетъчно ниво.

Методът, наречен „Hijack RNA“, успява да неутрализира и убие вируса при опити с животни за 48 часа.

Наскоро Гюмрюкчю представи изследването на онлайн конференция за ретровирусите и опортюнистичните инфекции и кандидатства в Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за изпитвания върху хора.

Ако успее в опити при хора, лекарството, разработено по този метод, може да се използва на интервали от девет до 10 месеца като орален спрей, както като лечение, така и като защита срещу коронавируса.

Учените също се насочват към предотвратяване на други потенциални пандемии, свързани с коронавирус в бъдеще с този нов метод.

Пред Анадолската агенция Гюмрюкчю каза, че за първи път е замислил идеята за Hijack RNA преди три години, в опит да разработи различен механизъм за реакция срещу вирусни инфекции.

„Обикновено учените се фокусират върху разработването на лекарства, които блокират вирусите, като се насочват срещу техните ензими.

В модела на лечение, който разработихме, лекарството взаимодейства с ензимите и дава сигнал на клетките и на вируса да се самоунищожат.

Опитахме го върху инфекции с хепатит В, преди да се появи пандемията на коронавирус. Подобно на други лаборатории по света, решихме да съсредоточим изследванията си върху коронавируса.

Преработих механизма, който разработих срещу хепатит В, като промених генетичния код и протеиновия код на лекарствата “, каза той.