Турция стартира ваксинацията в национален мащаб срещу COVID-19, започвайки с над 1 милион здравни работници, след като властите одобриха спешната употреба на ваксина, разработена от китайския Sinovac, съобщава hurriyetdailynews.com

Само през първия ден на ваксинацията бяха имунизирани над 100 хиляди медици с китайската ваксина CorоnaVac, съобщи ръководителят на Министерството на здравеопазването на републиката Фахретин Коча, цитиран от световните осведомителни агенции. 

От днес сутринта в страната се ваксинират здравните работници, след като вчера първите ваксини срещу COVID-19 бяха поставени на министъра на здравеопазването Фахретин Коча и членовете на Научния съвет за борба с коронавируса.

„В момента повече от 100 хиляди медицински работници са получили първата доза от ваксината. Турция разполага със силна инфраструктура за изпълнение на програмата за ваксинация“, каза Коча.

„Вярвам, че дните пред нас ще бъдат светли. За да се върнем към стария си начин живот, абсолютно всеки трябва да си направи инжекция “, каза Коца, призовавайки обществеността да се ваксинира.

По-рано министърът обяви, че ваксинациите на медицински работници ще започнат на 14 януари. Властите също заявиха, че са подписали договор за 50 милиона дози от ваксината с китайския Sinovac.

Ваксинацията срещу COVID-19 не е задължителна в Турция.

Ваксината ще се разпространява справедливо и няма да има друга практика освен приоритета, определен от Научния съвет, каза министърът.

Министерството на здравеопазването пусна уебсайт, който предоставя информация в реално време за броя на ваксинираните хора.

Масовата ваксинация ще се извърши на четири етапа. Първо, ваксината ще се поставя на здравни работници, включително фармацевти, и на лица над 65 години. На втория кръг ваксина ще получат лица на възраст над 50 години и хора, работещи в ключови сектори, като Министерството на отбраната, вътрешното министерство и Министерство на правосъдието, заедно с учителите и работещите в хранителния и логистичния сектор.

Хората на възраст над 65 години - които също имат приоритет при имунизацията - вече могат да заявяват желание за ваксиниране чрез Интернет или на специален телефонен номер, съобщи турският печат.