Турция отвори ресторантите, кафенетата и големия пазар "Капалъ Чарши" в Истанбул, докато правителството разхлабва ограниченията в борбата с коронавириса, информира АФП. Властите също отвориха парковете, плажовете, библиотеките и музеите, а милиони държавни служители се върнаха по работните си места.

Баровете и нощните клубове остават затворени. Ресторантите и кафенетата отварят за първи път от 16 март, но ще трябва да работят при стриктно спазване на изискванията.

Възобновяват се и вътрешните полети до ограничен брой градове след отмяна на забраната за движение между градовете.

Турските авиолинии, националният превозвач на Турция, обяви, че в 07,00 часа по Гринуич днес е излетял първият самолет от Истанбул за Анкара след отмяната на забраната. Международните полети ще бъдат възобновени от 10 юни.

Турция, с население от 83 милиона души, е потвърдила повече от 4500 починали от коронавирус. Властите обявиха, че епидемията от коронавирус е под контрол, но многократно предупредиха, че гражданите трябва да спазват правилата за социална дистанция и да носят маски на обществени места.

Големият пазар в Истанбул беше затворен от 23 март. Това е най-продължителното му затваряне в 559-годишната история на пазара, ако се изключат моментите при пожари и земетресения.


Пазарът отвори при стриктни правила на здравното министерство, които включват задължително носене на маски и допускане на ограничен брой клиенти.

На пазара, който е създаден през 1455 г., две години след превземането на Константинопол от османците, има почти 3000 магазина, където работят над 30 000 души.