Американският учен Майкъл Грегър твърди, че светът е застрашен от нов "апокалиптичен вирус - зоонози, които се предават от животно на човек, съобщава Daily Mail.

По думите на Грегър новият носител на вируса H5N1 е обикновено пиле, чието месо се употребява в целия свят и то в огромни мащаби. 

Според него организмът на човека може да стане максимално уязвимо към вируса заради нестерилните фабрични условия и фимикалите, с които се обработва кокошето и пилешкото месо. 

Ученият напомня, че преносителите на коронавируса са били прилепи, но той е попаднал в човешкия организам през мравояд, месото на който се смята за деликатес в азиатските страни. 

Грегър разказва, че през 1997 година се е появил нов щам на птичия грип, известен като H5N1. Той уточнява, че момченце на три годинки било първия заразен. То било прието в болница с болка в гърлото и корема, накрая починало от остра дихателна недостатъчност и отказ на органите. 

Ученият отбелязва, че е важно да се отглеждат кокошки и пилета не в големи ферми и фабрики, а в домашни условия, за да се избегне нова епидемия. 

Според експерта по инфекциозни заболявания професор Майкъл Остерхолм, вирусът H5N1 прилича на "целувката на братовчеда на вируса от 1918 година" и може да доведе до повтаряне на епидемията от испанския грип. 

Той твърди, че "всяко излюпено пиле е нов инкубатор за вируса", затова решение е да бъде направено масово унищожаване на птиците на територията на Китай. 

Учените отбелязват, че туберкулозата се е появила от козите, коклюша от свинете, коремния тиф - от кокошките. 

Такива зоонози се предават на човека през месото на инфектираното животно. 

Подобни вируси са безопасни, но могат да мутират и да започнат да отслабват имунната система на човека, което пък да доведе до летален изход. 

През 1918 - 1920 година светът преживя испанския грип, убил от 50 до 100 милиона души. Епидемията се смята за една от най-мащабните катастрофи в историята на човечеството. Смъртността й е била от три до 20 процента.

Като причина за развитието на инфекцията се посочва тежестта на Първата световна война, недобрите хигиенни условия, лошото хранене, военните лагери и големият брой бежанци. 

На 27 май учени от Австралия разказаха за "идеалната адаптивност" на коронавируса към човешкия организъм. 

Професор Николай Петровски от университета във Флиндерс отбелязва, че вирусът се прикрепва най-добре към човешките клетки и това е причината в света да има вече над пет милиона заразени. 

Превод и редакция БЛИЦ