Учени от Йейлския университет са открили неочакван начин за защита срещу COVID-19. Според изследователите, вирусът на настинката предизвиква имунен отговор в организма на пациента, което позволява да се избегне заразяване с коронавирус, съобщава Hull Daily Mail.

Експертите вече са открили, че повишаването на имунитета от простуда може да предпази човека от грип. Затова учените започват да търсят подобен механизъм за борба с COVID-19.

Изследователите отглеждат тъкан на дихателните пътища в лаборатория и я заразяват с риновирус, който причинява настинка, а по-късно и с коронавирус.

След като взаимодейства с първия, имунната система се активира и спира разпространението на COVID-19. Учените се надяват, че резултатите от тяхната работа ще помогнат за разработването на по-ефективни начини за лечение на коронавируса.

В същото време експертите отбелязват, че този метод на лечение трябва да се използва възможно най-скоро от момента, в който пациентът е заразен с коронавирус: така ще се избегне експоненциалното разпространение на COVID-19.

В по-късните етапи на заболяването обаче не трябва да се прибягва до такава терапия, тъй като високите нива на интерферон могат да стимулират прекомерно имунната система и да влошат протичането на COVID-19.

"Съществуват скрити взаимодействия между вирусите, които не разбираме напълно. Резултатите, които получихме, са само част от пъзела, който разплитаме", подчертава Елън Фоксман, доцент по лабораторна медицина и имунобиология в Йейлското училище по медицина.

Превод и редакция: БЛИЦ