Липсата на въздух и задух са основният симптом, който алармира за заразяване с новия коронавирус COVID-19. Кашлицата и треската остават на по-заден план. Това заяви Сергей Авдеев, главен пулмолог в Министерството на здравеопазването на Русия.

Освен това коронавирусът може да има отрицателен ефект върху човешкия мозък. Разпространението на коронавирус от системната циркулация или през плочата на етмоидната кост може да доведе до увреждане на мозъка.

Загубата на миризма в ранните стадии на заболяването пък може да показва увреждане на централната нервна система или подуване на носната лигавица, но развитието на коронавирус се нуждае от допълнителни изследвания.

Според препоръките коронавирусът влиза в тялото през епитела на горните дихателни пътища, стомаха и червата. Основната мишена на инфекцията са алвеоларните клетки тип II (AT2). Именно проникването на вируса в тези клетки води до пневмония.

Руското министерство на здравеопазването одобри клинични изпитвания на японското противогрипно лекарство Favipiravir сред пациенти с нова коронавирусна инфекция.

„Министерството на здравеопазването на Русия издаде разрешение на руски фармацевтичен производител да проведе адаптивно многоцентрово рандомизирано открито сравнително клинично изпитване за ефикасността и безопасността на антивирусното лекарство Favipiravir при пациенти, хоспитализирани с COVID-19.Клиничното проучване ще се проведе в 17 болници в няколко региона на Русия“, се казва в доклад на институцията.

От руското здравно министерство обясняват, че фавипиравир се използва като лекарство срещу различни видове РНК вируси. „Лекарството е разработено с ефикасност срещу тежки инфекции, причинени от високо вирусно натоварване, и е одобрено като лекарство за грип в Япония“, допълват от пресслужбата.

Още на 17 март Джан Синмин, ръководител на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите, заяви, че ефективността на Фавипиравир срещу коронавирус е доказана чрез клинични изпитвания в Ухан и Шенжен.

Лекарството намалява времето, през което коронавирусът остава в тялото на пациента от 11 до 4 дни, а е довело до подобрение на състоянието на елите дробове при 91% от пациентите срещу 62% от пациентите в контролната група, които не са приемали лекарството.

Коефициентът на смъртност сред руските жители, заразени с коронавирус, е по-малък от 1%, според каза ръководител на Федералната служба за надзор на защитата на правата на потребителите и човешкото благополучие Анна Попова. Според нея този показател е важен за оценка на епидемиологичната ситуация в Русия. Тя добави, че през последния месец темпът на растеж на броя на заразените в страната е намалял с 3,5 пъти.