Коронавирусната инфекция може да доведе до усложнения на заболяванията на венците и дори загуба на зъби. Това съобщава The New York Times като цитира свидетелства на пациенти с Covid-19, както и мнението на редица експерти.

"Някои пациенти с Covid-19 казват, че зъбите им са паднали без кървене. Други твърдят, че имат повишена чувствителност на венците, потъмняване или разлагане на зъбите", пише вестникът.

Статията отбелязва, че според някои експерти „проблемите със зъбите, съществуващи при пациентите, могат да се влошат по време на периода на възстановяване след инфекция“.

„Сега започваме да изучаваме някои неочаквани и понякога сериозни симптоми, които пациентите изпитват месеци след като са прекарали коронавируса“, цитира вестникът Уилям Лий, президент на фондация „Ангиогенезис“, организация, която изследва заболявания на кръвоносните съдове.

Той отбеляза, че коронавирусът взаимодейства с ACE2 клетъчния рецептор и засяга не само белите дробове, но и нервните окончания и ендотела, в резултат на което са засегнати кръвоносните съдове на венците.

Според калифорнийския зъболекар-протезист Майкъл Шиърър, цитиран от The New York Times, болестта на венците „може да е проява на защитната реакция на организма към вируса“.

Експертите все още не са наблюдавали голям брой такива случаи, отбелязва вестникът, обаче, "изненадите, предизвикани от Covid-19, изискват лекарите да бъдат подготвени за необичайните последици от заболяването."