Ученичките ще могат да ходят на гинеколог сами, без да питат майките си. Занапред няма да се изисква съгласието на родителите дори ако тийнейджърите по своя инициатива решат да си направят изследвания за вируса на СПИН, сифилис или други венерически болести. Това предвижда проект на Наредба за дейностите по здравно консултиране, профилактични прегледи и изследвания на лица, навършили 16 години. Над тази възраст юношите и девойките ще имат всички права да взимат сами решение по отношение на своето здраве като възрастните, пише "Монитор".

Към момента за преглед при лекар и извършване на изследвания децата и непълнолетните трябва да бъдат придружавани от своя родител, настойник или попечител или най-малкото той да се е обадил предварително на лекаря, че изпраща момчето или момичето. Независимо от това изрично ограничение, което е залегнало дори в Закона за здравето, немалко общопрактикуващи лекари и педиатри, както и специалисти от доболничната помощ преглеждат, изследват и лекуват непълнолетни, без да имат изричното съгласие на родителя, нито да се чуят с тях, когато учениците се явят в кабинетите им. Ако обаче се окаже, че ученикът е заразен от гонорея, сифилис, хламидийна инфекция или каквото и да е друго заболяване, няма да може да се лекува в анонимност от домашните.

Лекарят ще трябва да уведомява родителите веднага за поставената диагноза. Девойките ще могат да правят по свое желание и решение пълния набор от изследвания за бременност. Проектонаредбата обаче е категорична, че те няма да имат право да решават сами дали да родят детето си, или да абортират по желание, тъй като акушер-гинекологът задължително ще уведомява майката, бащата или настойника. Дава се право на лекарите и психолозите на консултират младежите и девойките над 16-годишна възраст по въпросните на семейното планиране, сексуалното и психично здраве, поведенческия риск по отношение на наркотици и алкохол, двигателната активност и здравословното хранене.

Новата наредба се налагала заради високата честота на ранна бременност до 19 години и броя на абортите, както и значителния брой на млади хора, инфектирани с ХИВ. Около 35% от новорегистрираните серопозитивни лица са на възраст от 15 до 29 години, става ясно от мотивите на здравния министър Кирил Ананиев към проекта. Като причина той изтъква още завишената употреба на алкохол от учениците. Всеки шести на 16 години е пил 20 и повече пъти алкохол през последната година, а 59% от тийнейджърите са консумирали спиртни напитки или вино през последния месец от живота им.