Американски фармацевт, който беше арестуван по подозрение, че е унищожил над 500 дози ваксина за коронавирус, е поддръжник на конспиративни теории, пише "Ню Йорк таймс". Според изданието мъжът вярвал, че препаратите "ще променят ДНК-то ни", сочи информацията от полицията в Уисконсин.

46-годишният Стивън Бранденбург бил нощна смяна в болница в Уисконсин, където на два пъти извадил кутия с ваксини от специалните хладилници. Всеки път дозите преседявали по 12 часа навън, което на практика ги направило безполезни.

Бранденбург е признал за действията си. Шишенцата, които съдържали общо 570 дози ваксини на стойност между 8000 и 12 000 долара, били открити няколко дни по-късно от болничния персонал. Бранденбург бил арестуван за застрашаване здравето на пациентите.

Според мъжа в последно време бил подложен на изключителен стрес, заради проблеми в брака си. Съпругата на Бранденбург поискала развод, защото се страхувала от него. "Каза ми, че светът се сгромолясва около нас и, че правителството планира кибератаки и да спре електричеството", разказва жената пред съда.

Жената е поискала развод и пълно попечителство върху децата им. Шестгодишното им дете разказало пред съда, че Бранденбург заявил "това не е нашият дом - раят е нашият дом". Инцидентът с ваксините, който е първи по света, повдигна редица въпроси за начина на съхранение и охрана на важните медикаменти.