Гръцките власти взеха две частни клиники и медицинския персонал в северната част на страната, след като обществените болници са под сериозен натиск вследствие на скока на заразените с коронавирус през последните седмици.

Това съобщават световните медии, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на балканската страна.

Министерството подчерта, че е поискало болничните легла в частните болници да станат достъпни за общественото здравеопазване за лечение на пациенти с коронавирус, но "въпреки положените усилия, намирането на общоприемливо решение не бе възможно".

Ведомството поясни, че са били принудени да присвоят две клиники в град Солун.

Близо 500 души са интубирани в интензивни отделения в балканската страна.

Според последните изнесени данни в четвъртък в страната има повече от 85 200 потвърдени случая и 1350 починали.

Наложена е национална блокада до края на месеца, като някои магазини, училищата, ресторантите, баровете и всички места за развлечения са затворени. Наложен е вечерен час от 21,00 до 05,00 часа.

Гърците могат да излизат от домовете си само при определени случаи и трябва да уведомяват властите със смс или трябва да носят декларация. Няма ограничения колко души от домакинство могат да излизат и колко пъти на ден.

От 1203 свободни легла в интензивните отделения 579 са само за пациенти с коронавирус. От тях 440 вече са заети. В Солун има 221 легла за пациенти с коронавирус в интензивните отделения и от тях 199 вече са заети.

В Гърция има общо 6074 болнични легла за пациенти с коронавирус и към сряда 3831 са заети.