Бразилските власти съобщиха за 60 091 нови случая на зараза с коронавирус за 1261 случая на смърт от К-19 за последното денонощие, предават световните осведомителни агенции.

От началото на пандемията в страната са регистрирани 3 224 876 случая на зараза, а жертвите на вируса са общо 105 463.

Във Венецуела властите съобщиха, че от К-19 е починал ръководителят на правителството на окръжния район Каракас и кмет на града, 70-годишният Дарио Вивас, който бе съюзник на президента Николас Мадуро, предадоха световните агенции. Вивас обяви на 19 юли, че е заразен с коронавируса.

Във Венецуела има 29 088 случая на зараза и 247 случая на смърт от COVID-19, според официалните данни.

Перу премина границата на 25 000 починали от COVID-19 и на половин милион случая на зараза, предаде Франс прес.

Временната президентка на Боливия Янине Анес пък обнародва закон, който установява срок до 18 октомври за произвеждане на изборите в страната, предават световните агенции. Като заради пандемията вотът, насрочен за 3 май, беше отложен за 6 септември, след което отново беше отложен.

Това отлагане обаче, породи гнева на привържениците на сваления президент Ево Моралес, тъй като кандидатът, смятан за негов приемник - Луис Акре, е начело в допитванията пред центриста Карлос Меса и самата Анес, която е консерваторка. Заради отлагането на вота в страната бяха организирани пътни блокади, които затрудниха доставката на храни и медикаменти в разгара на пандемията.

В Мексико заразените с К-19 са вече над 500 000. Страната в партньорство с Аржентина и фармацевтичната компания Астра Зенека ще помогне за производството на ваксина срещу коронавируса, която би могла да бъде разпространена в региона следващата година, предават още агенциите. Първоначално ще бъдат произведени 150 милиона дози, като целта е накрая най-малко 400 милиона дози да бъдат раздадени в района.