В навечерието на един от най-светлите християнски празници близките на изпаднал в мозъчна смърт след инсулт 56-годишен мъж дадоха надежда за нов живот на двама пациенти в Александровска болница. Роднините са взели тежкото, но изключително благородно решение да дарят органите му. А мъж от Благоевград от година издирва близките на своя донор, за да им благодари за жеста и шанса да има нормален живот.
Мъже на 48 и 52 години бяха трансплантирани вчера с бъбреци. След операциите състоянието им е стабилно и двамата се възстановяват в реанимацията на Александровска болница.
 
"Дървото на живота" - символът на дарителите събира имената на всички, които продължават да живеят чрез спасените от тях.
 
От началото на годината нови две имена на донори са намерили място сред листата му. На същото дърво е и донорът на Николай Спасов от Благоевград. След 4 години на хемодиализа, обаждането с новината, че има донор, най-накрая дошло. Оперирали го преди година. Днес Николай се радва на пълноценен живот.
 
„Чувствам се прекрасно, работя си и се радвам и на природата и на семейството и на живота и като гледам сега всичко наоколо цъфнало, дет се казва и аз цъфтя”, каза той пред БНТ.
 
Кои са хората взели съдбоносното решение - това е въпросът, който Николай си задава всеки ден. Според българското законодателство обаче, донорството е тайна. Николай търсил близките на своя спасител по всевъзможен начин.
 
„Опитах се във Фейсбук, но никой не се обади. Ще пиша пак, най-малкото да благодаря на тези хора за това, което са направили, понеже дето се вика те ми върнаха живота”, заяви той.
 
По последни данни на изпълнителната Агенция по трансплантации над 1100 души у нас се нуждаят от органи. Най-много - около 1 000 очакват донорство на бъбрек. Надежда за трансплантация на черен дроб таят 47 души, а от ново здраво сърце се нуждаят 40. Това е тяхното медицинско Възкресение - породено от благороден жест.