Коронавирус ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, най-вероятно е ефективна срещу бързо разпространяващия се щам на коронавируса, който първо бе открит във Великобритания. Това показват резултатите от лабораторни изследвания на двете компании, предават световните осведомителни агенции.

Вариантът, известен като B.1.1.7, има голям брой мутации, които будят тревога, че може да заобиколят изгражданата от ваксините защита. Но изследователи в централата на BioNTech в Майнц са установили, че новите мутации са неутрализирани от антитела в кръвта на 16 пациенти, които са получили от ваксината на предишни клинични изпитания. Половината от тях са на възраст над 55 г.

Изследването все още не е публикувано в журнал. Компаниите отбелязват, че няма голяма биологична разлика при неутрализирането между резултатите от лабораторните тестове на новата мутация и засечения щам на коронавируса в Китай през януари 2020 г. Но авторите подчертаха, че продължават да следят за значителни промени в Sars-Cov-2.

Това е първият тест по рода си, проведен от голям производител на ваксини, докато компаниите бързат да проверят дали ваксините им действат срещу новия щам.

По-рано този месец Pfizer и изследователи от Тексаския университет вече провериха една от многото притеснителни промени в новия щам, който се появи във Великобритания и ЮАР. Moderna и Oxford/AstraZeneca съобщиха, че очакват ваксините им да осигурят защита срещу мутацията B.1.1.7.