С малки, но сигурни крачки гръцкото правителство тръгва по пътя към рестартиране на живота и икономиката в страната, излизайки от строгия 6-месечен локдаун като основната цел е се да намали напрежението, натрупано у хората заради продължителните ограничения, пише "Труд".

Властите ще позволят на малките магазини да отворят врати на 5 април, при определени правила. Клиентите ще си уговорят срещи и ще спазват тричасово ограничение за пазаруване, по метода click away (т.е. покупките да бъдат предавани извън магазина) поне за една седмица.


Търговците няма да допускат повече от един клиент на 25 квадратни метра вътре в магазините.

Ще бъде активиран отново кодът, който гражданите изпращат, за да декларират, че напускат домовете си, за да отидат на пазар. Мярката изключва големите търговски центрове, които остават затворени. 

Друга разхлабваща примката мярка е облекчаване на ограниченията за движение на хората извън тяхната община. От събота хората ще могат да шофират извън границите на своята община или да спортуват. 

Що се отнася до училищата, следващата седмица ще бъде направена оценка на ситуацията, като има перспективата за някои училища да отворят врати на 12 април с помощта на домашен тест за самодиагностика.

Правителството отбеляза, че новият пакет от мерки "дава по-голяма степен на свобода, което от своя страна ще допринесе за по-доброто прилагане на защитните мерки и ще намали огнищата на зараза". 

Гърция вече обяви, че възнамерява да стартира новия туристически сезон от 14 май. С напредъка на ваксинационната кампания, посещението на ресторанти на открито ще стане възможно през април. Туризмът осигурява близо една пета от гръцкия брутен вътрешен продукт. Всеки пети работещ е зает в тази сфера. 

Всички ваксини ще бъдат приемливи за влизане в Гърция, дори и тези, които още не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, а хората, които са имунизирани, ще бъдат насочени към зелената лента на границата за преминаване, за да се намалят задръстванията.

Тези, които нямат сертификат за ваксинация, ще се нуждаят от отрицателен PCR или антигенен тест, съобщи гръцкият министър на туризма Харис Теохарис.

PCR тестът ще бъде задължителен за деца на възраст над 10 години, докато за по-малките не е задължителен. Туристическите работници в Гърция ще бъдат ваксинирани в приоритетни групи през май, преди отварянето на границите.

От вчера в гръцкия национален план за ваксинация срещу COVID-19 се включиха два нови гигантски ваксинационни центъра в област Атика. Към момента функционират 1042 ваксинационни центъра, в които работят около 3500 здравни служители.

От днес електронната платформа за запазване на час за ваксинация в Гърция ще бъде отворена и за възрастовата група от 65 до 69 години. В момента се ваксинират граждани от възрастовите групи 60-64 години и над 70 години, както и такива с придружаващи заболявания. 

Гърция е под карантина от началото на ноември, а хората имаха право да напускат домовете си само по конкретни причини и след или изпращане на текстово съобщение до властите, или носене на декларация. Нарушенията се наказват с глоба от 300 евро.

В същото време в парламента влезе за гласуване по спешна процедура закон с промени за облекчаване на задължения на фирми и компании, пострадали по време на пандемията. Очаква се разсрочване на задълженията към държавата до 120 вноски, както и икономическа помощ на малките и средни предприятия.

Премиерът Мицотакис обяви още, че 57 милиарда евро ще бъдат инвестирани в 170 проекта чрез национален план за възстановяване.

Целите са създаване на 180 000 нови работни места, увеличение на реалния БВП със 7% до 2026 г., 20% увеличение на частните инвестиции, постоянни печалби в БВП и заетостта поради реформи и растеж на производителността. 

Съвместно министерско решение на министрите на финансите и здравеопазването определя възнаграждението на фармацевтите за тяхното участие в процеса на ваксинация и потвърждаване на планираната дата, чрез електронната платформа за управление на ваксинационните сесии срещу COVID-19, която работи чрез електронния портал gov.gr.

Таксата е определена на едно евро, плюс ДДС, за потвърждение на датата на ваксинация, считано от 1 януари 2021 г.

През първите пет работни дни на всеки месец фармацевтите ще представят в отделен файл, заедно с подаването на сметките за лекарства, резюме на потвържденията за дата на ваксинация, направени в аптеката им през предходния месец, изнесени от електронната платформа, с отделна фактура, която ще включва исканата сума.