"Самият коронавирус е един от най стабилните вируси в генетично отношение - изменчивостта е характерна черта, което му позволява да се адаптира спрямо околната среда. Един техен ензим има редактиращи свойства - може да поправя грешките, които се допускат при репликацията". Това каза доц. д-р Любомира Николаева, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите й маската е механична преграда, защото вирусът не се разпространява голо, а обвит в слюнчена течност.


"Вирусът се получава в капчица, която е достатъчно голяма, че да може маската да я спре. Нито една маска може да спре на 100% вирусните частици, но ги намалява", каза още тя в сутрешния блок на БНТ.

"Проблемът при нас да са по-тежки нещата са заради по-леките мерки на контрол, които се наложиха. Китай си позволи да затвори Ухан за 76 дни, това значи пълен локдаун. Пагубно беше разделението в обществото за ролята на мерките", допълни д-р Николаева. 

Според нея дори неуспешните опити в науката трупат знание, като обяви, че ваксината срещу коронавируса не е в задънена улица. 

"Трябва да съберем достатъчно данни за повторното заразяване. Все още нещата са на ниво единични случаи. Повторното заразяване е възможно, защото имунитета ни пази от разболяване, а не от инфектиране", предупреди тя.

"Данните подкрепят идеята, че съществува кръстосана реактивност на имунитет - прекарана в миналото коронавирусна инфекция от роднинските коронавируси относително предпазва от тежко разболяване", каза още тя.