Станахме свидетели как всички държави си подадоха ръка, за да се създаде ваксина, която да принадлежи на всички, без значение кой е бил пръв. До края на следващата година трябва да има ваксина срещу коронавирус поне за 20% населението.  Това каза вирусологът проф. Радостина Александрова пред Канал 3. 


Вирусологът проф. Радостина Александрова

При липсата на ваксина и лекарство, остава спазването на дистанция, хигиена и употреба на предпазни средства.


Проф. Александрова обясни, че стремежът на един вирус е да може да се разпространява безпрепятствено. От гледна точка на еволюцията вирусите имат интерес да не бъдат толкова патгенни. При други коронавируси патогенноста е отслабнала доста по-бързо. 
 
Проф. Александрова подчерта, че при пандемията от "Свински грип" от 2009 година е създадена ваксина само за 6 месеца, защото тогава вече имаме богат опит с грипните вируси.

Тя обясни, че коронавирусът се смята, че мутира с два пъти по-ниска честота от грипа.

"От една страна е добре, но те все пак има мутация. Лекарствените препарати имат за цел да предизвикат дефект в РНК молекулата. При мутация обаче съществува възможността да се отстрани този дефект", поясни тя.
 
Ученият обясни, че имунният отговор към този вирус не е продължителен и по принцип имунният отговор на всички коронавируси е нетраен. 
 
По отношение на интерферона тя обясни, че той има много мощно антивирусно действие, но този коронавирус идва от прилепи, които са се адаптирали към него. Вероятно Sars-Cov-2 потиска вътрешното производство на интерферон и заради това външният прием вероятно би бил полезен.