Вчера Pfizer и BioNTech обявиха новината, която цял свят чакаше - ваксината им е повече от 90% ефективна срещу COVID-19. Но можем ли вече да въздъхнем от облекчение, че краят на пандемията е близо?

Да, новините са добри, но за жалост има още много път, който да се извърви, преди медикаментът да стигне до нас и да се върнем обратно към нормалния си начин на живот.

Данните, които публикуваха вчера от Pfizer и BioNTech са от предварителния анализ на резултатите от фаза 3 на клиничните изследвания. Все още има нужда от повече информация за това колко е безопасна и ефективна ваксината, а след това регулаторите трябва да бъдат убедени, че тя отговаря на стандартите за качество, преди да я дадат масово на хората.

"Преди да се въодушевим прекалено много, трябва да сме напълно сигурни в безопасността на ваксината", казва доктор Софи Харман от университета "Куин Мери" пред BBC.

"И въреки че говорим уверено за нея, не мисля, че ще се върнем към нормалния живот преди Коледа."

Но компаниите зад ваксината са категорични, че ще направят всичко възможно тя да бъде одобрена колкото се може по-рано. Те ще кандидатстват за "спешно одобрение", за да могат да използват медикамента преди края на ноември.

"Правим най-доброто, което можем. Работим ден и нощ. Часовникът никога не спира в нашите лаборатории и офиси, така че може да се справим в този кратък срок ", казва казва Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.

Ваксината ще трябва да се приеме на две дози между които има период от две седмици. Но има един голям проблем - съхранението на тези дози. Както при всички останали ваксини, които се разработват срещу COVID-10, и тази трябва да се държи на изключително студено.

Тя се съхранява на -80 градуса. Ала двете компании са убедени, че ще могат да произведат и доставят 50 млн. дози до края на 2020 г. и 1,3 млрд. дози до края на 2021 година.

Това не е единствената ваксина срещу COVID-19, която се разработва. Близо дузина вече са във фаза 3 на клиничните си изселдвания, което означава, че можем да имаме още добри новини съвсем скоро.

"Има такава тенденция, че когато се развълнуваме за тези ваксини, си мислим, че те ще направят чудо и всичко ще се оправи. Но те не могат да заменят проследяването на контактите, тестването на хора със симптоми и промяната на навиците ни, за да спрем пандемията. Новините са чудесни и обнадеждаващи, но нека не се разсейваме и продължим да се борим в тази криза", казва доктор Софи Харман.