Редица проучвания показват, че коронавирусът може да причини урологични, гинекологични и сексуални проблеми както при мъжете, така и при жените.

С последствията от инфекцията често се заемат специалистите по физикална терапия и рехабилитация като д-р Оксана Димитрова. Тя е категорична, че определени процедури и упражнения могат да върнат желанието за секс след прекаран коронавирус.


„След преболедуване от COVID-19 обичайно спада либидото при жените и те отказват да правят секс. Явяват се проблеми и при мъжете – COVID често причинява нарушения в ерекцията“, казва д-р Димитрова.

Процедури

По думите й процедура, наречена биофийдбек, дава чудесни резултати в рехабилитацията на много проблеми (виж карето), включително и интимни. „През ануса на мъжа въвеждам голям електрод с формата на еректирал пенис, дълъг 15 сантиметра.

Включвам апарата и правя замервания, след което прилагам електрически ток чрез електрода, който се намира вътре в ректума. Поради стимулиращото действие на електрическия ток мъжът моментално получава ерекция“, разказва пред "Здравен Телеграф" д-р Димитрова.

По думите й някои от пациентите се притесняват и смятат, че са се изложили, но всъщност възбудата по време на процедурата е признак, че мъжът няма сериозни органични увреждания и че отново ще може да прави секс.

„След десетина процедури те идват при мен и се хвалят“, разказва д-р Димитрова. Биофийдбекът помага и на жените. „При тях често спада либидото, тъй като се депресират от пандемията. Появява се и слабост на тазовото дъно, за което те разбират, когато започнат да изпускат урина при кашлица.

Това се дължи на отслабване на мускулатурата, която е разположена около влагалището и ануса. Процедурата при тях е подобна на тази при мъжете, но електродът вместо анално, се въвежда вагинално“, обяснява д-р Димитрова.

Вариант

Специалистът по физикална терапия подчертава, че има и друг вариант за възвръщане на желанието за секс. Упражненията на Кегел са ефикасни по отношение на понижено либидо и инконтиненция на урината, казва д-р Димитрова.

„Тези упражнения имат различни варианти и аз като специалист ще ви препоръчам този, който е най-лесен, най-ефективен и който аз самата съм избрала за себе си и за пациентите, които консултирам.

Всяка сутрин около 15 минути правете дихателна гимнастика и вакуум с вагиналните мускули. Как става това? В легнало положение по гръб свивате краката в коленете и започвате с три дълбоки вдишвания през устата.

При това дишане трябва да се движат не само гърдите, но и коремът. На третото издишване задържате дъха, коремът се прибира навътре и се получава вакуум във влагалището. Задръжте дъха толкова, колкото можете, и правете това дишане три пъти.

Необходими са ви десет повторения със стягане и отпускане на вагиналните и аналните мускули, като стискането и отпускането траят по десет секунди. Следват десет бързи стягания и отпускания.

Поставете вибратор във вагината си и направите десет опита да го изтласкате с мускулите на влагалището навън, като внимавате да не изпадне.

Правете Кегел упражненията и по време на секс - серията от двадесетина хубави "Кегела" обикновено ускоряват еякулацията на мъжа и повишават удоволствието от секса“, обяснява специалистът.

Мускули

Д-р Оксана Димитрова препоръчва Кегел упражненията и на мъжете за засилване на сексуалното желание. „Мъжете нямат вагина, обаче имат простата, която също се нуждае от тези упражнения за по-доброто си функциониране.

За да усетите къде се намират мускулите на тазовото дъно, в тоалетната при уриниране се опитайте да спрете струята за момент и след това отново я оставете да тече. Насочете към ануса си водната струя на тоалетното биде и правете Кегел упражненията.

За мъжете е важно да правят редовно секс, да спортуват и да се разхождат на открито с темпо две крачки в секунда. Физическите натоварвания обаче не бива да са непосредствено преди лягане – те се правят поне два часа преди сън“, съветва специалистът.

Премахват с електроди болката

Биофийдбек може да се прилага в редица ситуации, казва д-р Димитрова. Процедурите са подходящи и за деца, които са хиперактивни или страдат от нощно напикаване, тъй като действат успокоително и тонизиращо.

Наред с това се премахват болките в долната поясна част на гърба, главоболието, хроничната болка, също така се нормализира повишеното артериално кръвно налягане.

Поставят се електроди по кожата на пациента и на монитор се представят температура, сърдечна честота, мускулна активност, потенето и мощността на тока, който ще бъде приложен.

В условията на стрес се изръсват хормоните адреналин и кортизол, които ускоряват пулса, вдигат кръвното налягане и учестяват дишането. На принципа на обратната връзка тези реакции могат да се регулират чрез биофийдбек.

При процедурите се постига психическа и физическа релаксация, която премахва стреса и тревожността, обяснява още д-р Димитрова.