Електронната рецепта може да бъде факт до края на годината. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване. По думите му в средата на 2019 год. се очаква да има електронно здравеопазване.

В отговор на въпрос, свързан с дължимите от НЗОК суми към чуждите здравни фондове, министър Ананиев подчерта, че до края на годината ще бъдат платени 73 млн.лв., а до края на следващата година ще бъдат разплатени всички дължими суми, за които е изтекъл 18-месечният безлихвен срок за плащане.

За липсата на лекари в различни специалности и специализацията на медиците министър Ананиев каза, че наредбата има нужда от промяна и е направен пълен анализ на човешките ресурси в системата. По думите му МЗ трябва да защити пред павителството предложение, според което обучението и придобиването на специалност, както и продължаващото обучение да бъдат за сметка на държавния бюджет. За това трябва да убедим и Министерството на финансите, допълни още той. Министър Ананиев добави, че ако това предложение бъде прието, лекарите ще имат ангажимент да работят определен период от време в България.