Нова епидемия дебне почти всяко дете у нас. Този път обаче не говорим за поредния вирус, а за проблем, който може да доведе децата до сериозни заболявания, а именно гръбначните изкривявания.

Според специалистите, всяко второ дете на възраст между 7 и 14 години е засегнато от някакъв вид увреждане на опорно-двигателния апарат. Проблем, който може да отприщи вълна от други усложнения, ако не бъде открит и лекуван навреме. Казано с други думи – болката в гърба и кръста причинява повече увреждания в световен мащаб, отколкото всяко друго заболяване.

Кога има проблем?
При появата на каквато и да е болка, изкривена или неправилна поза или други симптоми. Още при появата на първите симптоми трябва да потърсите специализирана помощ, за навременна диагностика, с която да се определи причината и да се предотврати появата на по-голям проблем.

Ролята на педиатъра
Изборът на правилен педиатър стои в основата на правилното развитие на вашето дете не само докато е малко, но и в училищна възраст. Тук е време да развенчаем мита, че педиатъра не е просто лекаря, който поставя ваксини на детето ви, но и този, който следи за правилното развитие на организма му и в детска възраст, уточнява д-р Милка Дикова от Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

Д-р Дикова е не само педиатрър, но и специалист по заболявания на опорно-двигателния апарат и предоперативна подготовка на деца със заболявания на опорно-двигателната система.

Кои са стъпките по преодоляване на проблема
Първата стъпка към възстановяването на пациента е откриването на причината за неговото състояние. След това се съставя специален рехабилитационно-терапевтичен план.

А основната цел е една да се постигне подобрение – симптоматично, функционално и структурно. Най-важното и трудно нещо от процеса на възстановяване, обаче, е промяната на навиците, защото детето трябва да бъде научено да се грижи за гръбнака си, за да е по-малко зависимо от лекари в бъдеще.

Полезни съвети от педиатъра
Важно е да се насърчават децата към повече движение, а седенето да не превишава 30 минути. В тази възраст разтягането и елементарните упражнения е препоръчително. И не само –при използване на телефон, компютър или при учене детето не трябва да е легнало положение.

Спорт, спорт, спорт
Макар и да звучи изтъркано, намирането на дейности, които поддържат децата физически активни, е първостепенно. Дори и това да стане за сметка на пробването на различни спортове или дейности, докато не намерят някои, на които наистина да се наслаждават. А докато това търсене продължава, можете да се възползвате и вие и така цялото семейство да стане физически активно.

Комплексна грижа
Здравето на детето е от първостепенна важност, за всеки един родител. Това е и причината все повече семейства да се доверяват на определени специалисти, като се възползват от специални пакети, включващи не само регулярните прегледи, но и лабораторни изследвания и разбира се адекватната и професионална лекарска преценка.

Осъзнавайки този важен избор за всеки един родител, Медицински комплекс “Д-р Щерев” предлага специални комплексни грижи за бебета и деца чрез абонаментна услуга, която гарантира индивидуален подход, наблюдение и лечение в съответствие с всички медицински стандарти за педиатрични грижи. Не на последно място остава и фактът, че педиатричните пакети ви гарантират не само спокойствие, че детето ви ще получи най-доброто лечение, но и пести време и пари.