Пушенето не помага да се предпази от вируса, това обяснява ВВС в своя статия, посветена на разбиване на митовете. 

"Пушенето като протекция срещу коронавируса е твърдение, което продължава да се повтаря и разпространява. Това, което пушачите биха искали да е истина - не е така", пише в изданието. 

Няма доказателства, че е по-малко вероятно пушачите да бъдат изложени на риск от Covid-19, въпреки редица противоречиви научни твърдения и статии по вестници. 

Този, например в свой материал, споделен десетки хиляди пъти, UK Mail Online обяснява, че "има повече доказателства, че пушенето може да намали риска от коронавирус". В статията се твърди, проучвания от редица страни показват, че пушачите са по-рядко срещани сред пациентите с Covid-19, които завършват в болница, отколкото очакваното. 

В него се добавя, че експертите се надпреварват да обяснят каква е връзката между цигарите и вируса. Едно проучване от водеща френска болница предполага, че може би никотинът може да спре разпространението на инфекцията Covid-19.

Изследванията продължават да тестват какво е влияние може да окажат никотиновите пластири и никотиновите заместващи терапии върху коронавируса.

От СЗО обаче са категорични: "Понастоящем няма достатъчно информация, която да потвърди каквато и да е връзка между тютюна или никотина при превенцията или лечението на Covid-19."

Световната здравна организация добавя, че пушачите дори са по-уязвими да развият сериозна клинична картина при коронавируса поради други здравословни проблеми, свързани с тютюнопушенето. Там са поместени и ясни медицински съвети, че хората, които пушат, трябва да се откажат по време на настоящата пандемия, тъй като това може да увеличи шансовете им за тежка форма на белодробни заболявания.