Броят на новите случаи на коронавирус в САЩ за първи път надхвърлиха 100 хиляди в рамките на едно денонощие, сочат данните на университета „Джон Хопкинс“.

Данните показват, че в сряда са регистрирани 102 831 нови инфекции с Covid-19, в сравнение с 91 530 случая в деня на изборите.

Данните също така показват, че в сряда са регистрирани 1097 смъртни случая, което е по-малък брой в сравнение с 1134 смъртни случая, отчетени през предходния ден.

Като цяло коронавирусът е убил 233 734 души в САЩ.

Мрачният дневен рекорд идва, след като данните показват нарастващ брой хоспитализации поради вируса в много щати, като най-силно изразеният скок е в Средния Запад и Югозапада.

Мисури, Аляска, Охайо, Айова, Индиана, Минесота, Небраска, Северна Дакота и Ню Мексико са сред щатите, които са достигнали рекордно високи стойности по отношение на седемдневния среден брой на текущите хоспитализации, сочат данните от Covid Tracking Project.

Длъжностни лица в Айова и Мисури предупредиха, че капацитетът на болничните легла скоро може да бъде претоварен.

Кризата, пред която са изправени болниците, идва в момент, когато САЩ се фокусират върху политическата несигурност след президентските избори във вторник. Броят от над 100 000 ежедневни случая в сряда надвишава предишния рекорд от 99 321 случая, регистрирани в петък.