За да преминем към демонополизация на здравната каса, трябва да имаме много подготвени кадри. Към момента здравната система, лоша или добра, дава резултати. Винаги обаче има нещо по-добро. Това е целта на Кирил Ананиев и министерството - да направим една по-добра система. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Той коментира днешната кръгла маса за бъдещето на българското здравеопазване, на която от МЗ представиха два проекта за реформи в здравната система."В момента към 500-600 млн. лева се харчат в болничната помощ за консумативи. Това е нещото, за което няма да мислим и ще можем да го покриваме, ако се събират повече средства. Това нещо, стига да е добре разчетено, ще можем да го покрием и на пациентите няма да им се налага да си доплащат на място.

Всичко е въпрос на разчети и преценка. Другото ново и хубаво е, че ще има и троен контрол. Всички средства, които се съберат, ще трябва да видим как добре да ги използваме в полза на пациентите, а не на някакви структури. Системата трябва да се реформира, за да няма теч на средства. В момента има теч на средства, защото има свръхпредлагане на медицински услуги. Болници по административен път няма да се затварят", разкри д-р Пенков.