Пандемията от коронавирус ускори въвеждането на електронното направление. Това съобщи заместник-министър Жени Начева на извънреден брифинг.

"Министерството на здравеопазването осигури централизирания модул, за да може всички лечебни заведения да го използват, независимо колко пациенти. хартиените направления остават, ще разширим с останалите медико-диагностична дейност. До момента вече са издадени 200 направления, около 100 лекари са се възползвали от възможността. Имаме покритие на територията на цялата страна", обясни Начева.

НЗОК покрива разходите за PCR тестове, пациентът не доплаща.
 
"С изменението, общопрактикуващият лекар преценява необходимостта от извършване на ВСМДИ "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19", след като снема епидемична анамнеза и издава направлението при наличие на поне два симптома“, се посочва в позиция на НЗОК.

По интегрирането на информационната система за електронните направления за PCR тестове от личните лекари работят 30 фирми.
 
Прогнозата е, че с възможността личните лекари да издават направления за безплатен тест броят на пробите може да нарасне до 30%.