124 милиона живи микроорганизми се предават в рамките на едно ръкостискане. Това показва анализ на британски учени от Института за биологични и екологични изследвания на Университета „Ейбърисуърт”, цитирани от Нова тв.

Ако захватът на ръцете продължи по-дълго, числото може да достигне до 200 милиона.

За сравнение микробиолозите посочват, че при така наречения поздрав „Дай 5” могат да се обменят около 55 милиона бактерии. А при поздрав с юмрук - около 7 милиона.

Мръсните ръце са причина за една четвърт от познатите ни заболявания - респираторни инфекции, стомашно-чревни разстройства и т.н. Затова миенето на ръце е препоръчително при всеки досег със съмнителни повърхности като тоалетна, дръжки в градския транспорт, както и при контакт с животни.

По повод новия за страната ни коронавирус здравните експерти препоръчват спазване на строга хигиена с миене на ръцете със сапун поне 20 пъти дневно през равни интервали.

Самостоятелното ползване на дезинфекционен препарат, какъвто често има в офисите, не е достатъчно. Задължително е миенето на ръцете да продължава поне 30 секунди със сапун.