Нито президентът Доналд Тръмп, нито бъдещият лидер на САЩ Джо Байдън все още не са се ваксинирали срещу К-19. Няколко дни след като започна масовата ваксинация в държавата, този факт продължава да привлича все по-голямо внимание, предават световните осведомителни агенции.

Ето каква е причината:


Специални случаи: Тръмп все още е раководител на държавата, а Байдън съвсем скоро ще влезе в ролята на такъв. И двамата са над 70 години, но нито един от тях не попада в нито една от двете групи, които Американския център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва първо да получат ваксината: здравни работници и хора в заведения за дългосрочни грижи.

И все пак - като лидери, те попадат в една специална категория, която може да получи ваксината по-рано. И никой не би се противопоставил срещу това, все пак и двамата имат важна роля в предаването на съобщението към цялата нация, че ваксините са безопасни.

И все пак, ваксинирането на президента може да доведе до хаос. Маги Фокс от CNN пише, че този начален период на ваксинация ще бъде много разхвърлян и може да разклати доверието във ваксините у хората. Те ще трябва да чакат, а начина, по който ще бъдат получавани ваксините, ще изглежда несправедлив. Ще има странични ефекти, страхове и грешки.

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият специалист по инфекциозни болести в страната, заяви във вторник в "Добро утро Америка", че и двамата мъже трябва да получат ваксината възможно най-скоро.

"Все още искате да защитите хора, които са много са важни за страната ни в момента", каза Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести.

За Байдън, който никога не е боледувал от К-19, не е нелогично, че той трябва да бъде сред първите, които трябва да получат ваксината. Байдън каза на Джейк Тапър от CNN, че ще се ваксинира на обществено място, за да изгради доверие у хората в нея. Близки до екипа му казват, че Байдън вероятно ще се ваксинира следващата седмица.

Но има усложняващ фактор при Тръмп, който се зарази с коронавирус през октомври.

Това, че е бил болен, не означава, че не трябва да получи ваксината. В крайна сметка това трябва да се случи -  клиничните проучвания показват, че ваксината Pfizer / BioNTech е безопасна и вероятно ефективна при хора, които преди това са били заразени. Имунитетът от инфекцията избледнява, за това той трябва да бъде подсилен с ваксина. Проблемът обаче произтича от лечението на Тръмп.

Усложнението е, че президентът е бил лекуван агресивно от COVID и не е ясно как това лечение ще повлияе на ваксината, което предполага, че ваксинацията му трябва да бъде отложена с най-малко 90 дни.Диагнозата на Тръмп беше оповестена публично на 2 октомври, така че може би той трябва да изчака до януари.

Представител на Белия дом заяви пред CNN в сряда, че президентът всъщност все още усеща полци от лечението си и ще изчака по-дълго време преди да бъде ваксиниран. Очаква се вицепрезидентът Майк Пенс да се ваксинира скоро, а редица служители на Пентагона получиха ваксината в понеделник. Служителите на Белия дом обаче ще трябва да изчакат по нареждане на Тръмп.

Тръмп не бърза да получи ваксината. Според доклад на CNN във вторник, цитиращ анонимен източник, Тръмп "не изглежда особено нетърпелив да бъде видян да получава ваксината", въпреки че рекламира нейното развитие и иска да си издейства похвали за нейното изработване. Това се дължи на факта, че той вече е имал коронавирус и не иска ваксинацията му да изглежда като прескачане на линията.