Невъзможно е да се предпазим от коронавируса, отвсякъде може да влезе. Това каза експертът по здравна политика, обществено здраве и здравен мениджмънт д-р Антония Първанова в ефира на bTV.


Според нея прекомерното стоене вкъщи може да компрометира имунната ни система и да доведе след това до заразяване с бактериални инфекции, срещу които няма да ни помогне нито един антибиотик.

Смисълът на имунната система, за да бъде силна, трябва организмът да поддържа добър тонус, да се среща с тези агенти, той започва да боледува. Рискови стават непатогенните бактерии заради свръхнеадекватна дезинфекция, и след това малко да ослабим мерките, може да станем податливи на други вируси и бактерии, каза още експертът.

Важно е да се спазва дистанция, да се поддържа лична хигиена, но още по-важно е да се разбира, че вероятно има много повече хора, които са безсимптомни и разнасят заразата.

„Станфордският университет обяви, че заразените са много повече – между 50 и 70 пъти повече. Това означава, че вирусът се разпространява“, обясни Първанова.

Кривата на боледуващите от грип, всяка година, абсолютно съвпада, грип след грип, А, Б и т. н. съвпада с кривата на коронавирус, т.е. тези криви започват от 40-та седмица от предходната година и приключват 20-та седмица на настоящата, което може да означава, че някои хора, които са били възприети като болни от грип, са били всъщност инфектирани с COVID-19, каза още д-р Първанова.

Статистиката може да се промени, ако се установят реално заразените и така процентът на смъртните случаи да се намали, обясни още експертът.

Първанова коментира и случая със заразените със свински грип милиард и половина души през 2009 г.

Тогава имаше скандал, защото се оказа, че пандемия се обяви в края, но стана ясно, че създадената структура към СЗО от експерти, която е трябвало да създаде дефиницията за пандемия, около 50% от членовете са получавали финансиране от фармацевтични компании, които правят ваксини и противовирусни препарати, поясни Първанова

Тя добави, че този съвет тогава е разпуснат, а дефиницията после е променена.