Парламентът отхвърли проекторешението на БСП, което искаше здравният министър да представи стратегия за развитието на държавното и общинското здравеопазване във връзка с трудностите, които изпитват общинските и областните болници в страната. Министърът на здравеопазването, бивш шеф на ВМА, пък констатира, че частните болници работят по-добре от държавните и общинските, и не трупали дългове като тях, предава "Канал3".

На финала на разискванията в парламента, поискани от социалистите, здравният министър проф. Николай Петров каза, че проблемите в здравеопазването са от "тактическо ниво".

На всички е ясно, че парите в Здравната каса не са достатъчни, за да задоволят нуждите на 343 болници в страната, констатира министърът и наблегна на необходимостта от обективност, прозрачност и сериозен контрол.

"По отношение на мениджмънта на болниците, говорим само за дългове на общински, държавни и университетски, но не и на частни", отбеляза здравният министър и направи извода, че това показва, че моделът в частните лечебни заведения е добър и ефективен.

"Това може да бъде постигнато с контрол и пак контрол, публичност за всеки разходен лев. Ако имаме вашата подкрепа и необходимия минимум от време, ние ще отчетем резултати", обърна се към депутатите бившият шеф на ВМА.

Тогава ще може да се отговори защо университетската болница в Стара Загора е на първо място по дългове, защо университетската болница в Пловдив е шампион по задължения и как, по колко и защо е в такава критична ситуация болницата в Ловеч. "Тогава ще говорим с дати, цифри и имена", закани се Николай Петров.

След него мнозинството заедно с ДПС и "Воля" отхвърли проекторешението на БСП, което изискваше до 1 септември министърът да представи стратегия за развитие на държавното и общинското здравеопазване и прие със 129 гласа проекта на ГЕРБ, допълнен с предложенията на ДПС.

В него е записано, че здравният министър ще се отчита два пъти годишно пред ресорната комисия в парламента и до 2 години ще въвеждаме електронно здравеопазване.