Говорихме с Борисов преди повече от месец. За мен това ще бъде още една възможност да продължа да се срещам с хората и да помогна да се избавим от тази пандемия. Това каза по повод участието си в предизборната кампания министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в телевизионно интервю. 

"В хода на развитие на епидемията, разбрах, че във войната понякога се налага да воюваме с всеки отделен човек, да го убеждаваме и да обясняваме. За мен е много важно това, което успяхме да постигнем", обясни той. 

Здравният министър припомни, че имаше момент, когато бяхме на едно от първите месеца по заболеваемост, а сега сме на едно от последните. Той отбеляза и че в края на ноември желаещите да се ваксинират бяха 12% по-малко от сега.

"Трудно ми е да говоря от позицията на политик. За мен е много важно да успея по един или друг начин да направя това, в което вярвам. Аз умея да работя с хората. Това ще бъде последният ми месец като министър на здравеопазването и поредния ми месец като лекар. На хората им липсва доверието, владее ги страхът от неизвестното", каза той. 

Проф. Ангелов коментира и предстоящия сблъсък на изборите във Варна, където той се изправя срещу бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов:  

"Нищо не ме притеснява. Няма да жаля сили и средства, за да говорим с хората и да спасим повече хора. Г-н Цветанов владее всички методи в политиката, но моята цел е да бъда полезен, за да постигна добри резултати." 

"Коронавирусът променя тактиката си ежедневно и трябва да бъдем гъвкави и разумни. Първата цел на плана ни беше да запазим войниците на първа линия - лекарите, учители, социалните институции. След това възрастните хора и тези с хронични заболявания. Това не беше само наша стратегия. Зелените коридори бяха направени, защото имаше много ваксини, а хората не идваха", коментира той. 

"Не сме рискували възрастните да останат без ваксини. С ваксините, които сме поръчали могат да бъдат ваксинирани 3 милиона хора. 30% от ваксинираните до момента са възрастни хора между 64 до 85 години, включително такива с хронични заболявания. В тази група от 212 хиляди души са включени всички групи ваксини", допълни проф. Ангелов. 

"Преди малко пристигнаха 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer. За вчерашния ден са ваксинирани 3000 души и създаваме логистика за разпространяване на ваксината между РЗИ и лични лекари", обяви министърът на здравеопазването. 

"Не спираме да търсим ваксини. От март до юни правим различни стъпки. В края на юни може да имаме имунитет стига да имаме ваксини. Ще можем да ваксинираме 500-600 хиляди дози на месец. Сметнете до кога ще се справим с епидемията, ако имаме тази възможност. Ако доставките бяха дошли нещата щяха да вървят по план. Играчът смени правилата и нещата не тръгнаха по план", обясни той. 

"Ако има под 200 на 100 000 за 14 дни, отваряме заведенията. Наясно сме как вървят числата. В момента имаме едно плато и заболеваемостта се държи до 12%. Имаме нарастване, но това не са двата най-важни показателя. Системата на здравеопазването е готова за натиска, който в момента не съществува.

Това от ноември няма да се повтори, защото знаем кой е индикаторът, който святка червената лампа, а сега червена лампа няма. Там където имаме епидемични взривове, ще въвеждаме локални мерки. В координация сме с местните щабове. Държим пандемията на каишка. 

Надявам се, че няма да се стигне до пик в началото на април. Нашата цел е да върнем спокойствието на хората и те да вярват, че успяваме да противодействаме и най-вече да бъдат спокойни", заключи проф. Ангелов.