Намаляваме наполовина капацитета на нощните заведения. Това съобщи след извънредната среща с представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

"След дълъг и конструктивен разговор решихме: Считано от довечера, 00:00 часа, ще пуснем заповед, която ще гласи следното: посещенията в дискотеки, пиано бар и други нощни заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. метра от общата търговска площ. Намаляваме наполовина капацитета на заведенията. В момента заповедта е 1 човек на квадратен метър", съобщи министърът. 

По думите му, следващата седмица ще бъде проведена още една среща, след която най-вероятно ще бъдат въведени и допълнителни мерки. "Нашата цел е да има отстояние между компаниите, да няма смесване. Тези квадратни метри гарантират възможността за спазване на това отстояние", уточни министър Ангелов. 

"Охраната на клубовете ще следи за спазването на дистанцията между посетителите. Контролът ще бъде засилен още повече. В момента органите на РЗИ, съвместно с полицията, обикалят почти всички заведения и клубове в София и в страната. Проверките завършват или с предписания, или с налагане на санкции.

Там, където мерките не се спазват след предписание, следва глоба и затваряне. Няма да има компромис за никого, защото залогът е животът на всички", подчерта министърът.  

По думите му, на всички е ясно, че затварянето на държавата ще доведе до много неблагоприятни последици. "Не искаме да затваряме държавата. Искаме мерките, които въвеждаме, да се спазват от всички. Ако 90% от заведенията спазват мерките, ще постигнем ефект", заяви той. 

От своя страна председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов съобщи, че браншът няма да издържи на още едно затваряне, затова е готов на компромиси. "В Европа колегите ни са затворени. Надяваме се с тези мерки да постигнем по-добри резултати. Новите мерки ще бъдат предложени, ако се налага", добави той.