В момента тече ваксинирането на хора от фаза 3 и 4. Очаква се през следващата седмица то да приключи, съобщи на пресконференция за представяне на електронния регистър за запазване на часове за ваксинация срещу COVID-19 здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Тогава влизаме в първата част на масовата ваксинация, където са хората над 60 г. До момента са ваксинирани 240 хил., 107 хил. от тях са ваксинираните над 60 г.“, поясни той.

Здравният министър обясни, че в системата на регистъра има възможност за маркиране на предпочитана ваксина, като това ще даде възможност на органите в РЗИ да насочват количества ваксини, които са предпочитани, към определен ваксинационен център. По думите му лекарят, който ще поставя ваксината, в зависимост от физическото и здравословното състояние на човека, може да прецени, че не е направен правилният избор за определена ваксина.

„Тоест личният лекар е този, който накрая заедно с вас информирано ще вземе решението. Ние даваме възможност за избор на ваксина, но да не превръщаме медицината в нещо, което не е . Медицината тук има първостепенна роля, допълни той.

„Хората, ваксинирани с „АстраЗенека“, ще получат автоматични часове, ще са записани служебно в центровете, в които са го направили, ще ги уведомим“, каза още здравният министър.

„Много трудно може да се противодейства на неразумните постъпки – много хора заявяват, че ще се ваксинират и после се отказват. Хората са изключително богати в мислите и действията си и трудно можем за всеки човек да предположим какво би направил.

Ще се опитаме навсякъде да има възможности за компенсация и да викаме тези, които са извън записалите се, но ще става все по-трудно“, допълни Ангелов.

На пресконференцията стана ясно, че от 17 часа днес ще може по електронен път да се запазват час и дата за ваксиниране.
Системата работи със седмица напред, което означава, че ако днес бъде направена регистрацията, първата възможност за ваксиниране ще бъде след 7 дни.

Желаещите трябва да попълнят личните си данни, да попълнят формуляр за информирано съгласие и чрез мейл или кратко съобщение по телефона ще получат информация за запазените дата и час.

Гражданите могат да посочват или да не посочват предпочитаната от тях ваксина.

В мобилното приложение може да се направи и избор на ваксинационен център. 24 часа преди запазения час ще бъде изпращано съобщение за напомняне за предстоящата ваксина.