Има протокол, по който се лекуват всички български граждани, за да могат да бъдат лекувани от COVID-19. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите защитни средства. Това заяви от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев в рамките на редовния парламентарен контрол.

"С моя заповед въведохме режим, при който след 10-ия ден, ако даден пациент се почувства по-добре, да може да отиде на домашна карантина и да продължи лечението си вкъщи и по този начин лечебните заведения да лекуват такива пациенти, които са в среднотежко и в много тежко състояние'', допълни министър Ананиев.

Мисля, че съвсем адекватно реагираме на ситуацията с коронавируса, посочи още той.


По отношение на казуса с болницата във Велинград Кирил Ананиев уведоми народните представители, че не е имало депозирани оставки в лечебното заведение, каквато информация се появи в някои медии.

Болницата във Велинград функционира нормално и продължават да се приемат и лекуват болни, включително и такива от коронавирус, увери здравният министър и подчерта, че в болницата, както и във всички останали в страната има достатъчно защитни средства и дезинфектанти за медицинските служители.