Всички пострадали в катастрофата при Лесово са стабилни. Няма риск за живота им, подготвят се за оперативно лечение. Това заяви в ефира на Нова тв здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В работата си преди съм участвал в спасителни операции. В тези моменти са важни две неща - първото е всички да работят в екип. Това, което видях там - всички бяха мобилизирани. Второто нещо е хората, които работят там, да знаят, че не са сами", каза той. 

"Министерството на здравеопазването, заедно с министерството на отбраната и премиерът си съдействахме за Спартана", добави министърът.

"Хората не спазват мерките - не спазват дистанция и не носят маски на закрито. Не се дезинфекцират достатъчно. Всеки един трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него. Много хора загиват, много лекари и сестри си отидоха и помним имената им", заяви шефът на Александровска болница. 

"Който не носи маски, значи проявява прищявка. Това не е отговорно. С такова поведение демонстративно застрашаваме основното право на всеки човек - това на живот. Най-уязвими са възрастните хора, както и медиците", заяви Ангелов.

"Твърденията за К-19 са много противоречиви. Има над 40 000 публикации за него. Ако някой твърди нещо окончателно за него, то това не е абсолютно вярно", каза здравният министър.

Той коментира становището на д-р Атанас Мангъров, според когото НОЩ трябва да бъде закрит:

"Не считам, че такова нещо би било плодотворно, особено относно единството, което ни е нужно. Едва война се печели с единство. Когато всеки дава различни насоки и критикува, без да дава градивни твърдения, той не е полезен в тази битка", каза той.

"Всички в Щаба сме хора на науката. Всеки си носи кръста. Инфекцията изкара на повърхността най-добрите качества на хората, но и най-лошите. Сега е моментът, в който всеки показва онези неща, които е крил дълбоко в себе си. Трябва да намерим общ език, с който да победим тази ситуация", каза Ангелов.

Той бе запитан и кога ще са достъпни направленията за тестване за коронавирус:

"Чакаме да бъдат изработени критерии, по които да се назначава PCR тест, който да пускаме с направление. Когато те са готови, Надзорният съвет ще се събере и ще бъде взето окончателно решение. Към момента не мислим дали ще има лимити на тях", заяви той.

На въпрос дали повечето заболели са свързани с тръгването на децата на училище, Ангелов отвърна, че към настоящия момент не може да се твърди такова нещо.

"Смятам, че би било добре тази седмица на брифинга на Щаба да участва и министърът на образованието", заяви той.

"На закрито трябва да се носят маски. Ще направим контролът по-строг, защото само така можем да спасим както възрастните хора, така и лекарите", отсече министърът. 

Той заяви, че частните болници са включени в борбата с К-19. "В Пловдив благодарение на тях ситуацията е под контрол", добави той.

"Няма да затваряме градове и то категорично", каза той.