Опашките за ваксини са опашки за здраве. Имаше опашки пред болниците, но те не са само в България. Много ви моля. Дори в САЩ и в ЕС има опашки. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на НОЩ.

"15 168 са ваксинирани в зелените коридори. Готовността с личните лекари бе да започнат ваксинация след 3 март. Джипитата изразиха желание да започнат по-рано и започнаха. 17 518 ваксини са направили те до момента", заяви той.

"Зелените коридори не компрометират темпа на ваксинация и не заплашват нито една група. Проблемът е с доставката. Ако ваксините идват по план при нас, нещата ще са добре. Това е приоритет на цялото правителство", каза министърът.

Относно отварянето на заведенията на 1 март проф. Ангелов заяви: "В момента заболяемостта е 156 на 100 000. Казах го и преди тук - ако заболяемостта е под или около 200 и имаме въздух в лечебните заведения, т.е. свободни легла, ние ще предприемем тази крачка. Предприемаме я много предпазливо и с много условности".

"Има вечерни часове, капацитет и мерки, които се спазват. Имаме ясен план, знаем рисковете и индикаторите. Казах го и в самото начало - никаква емоция, само числа, наука и разум. Нека хората са спокойни, последователни сме в действията си, знаем какво правим и как да го постигнем", каза министърът.

Числото 200 ние много внимателно го следим. Тогава, когато преценим, че имаме опасност, ще вземем необходимите мерки, ще комуникираме с личните лекари. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по повод отваряне на ресторантите и кога биха се въвели нови мерки.

„Няма нужда от никакъв страх. Ако се спазват епидемиологичните мерки, така както сме казали, нещата може да изглеждат много добре“, поясни той.

„Такъв тип пандемия се случва веднъж на 100 години и няма нито едно законодателство, което да е синхронизирано с нея. Трябва да минат поне 5 години, за да се създаде законова рамка“, посочи още проф. Ангелов.

Няма абсолютно никакво притеснение за вторите дози на хората, ваксинирали се сега с "Астра Зенека", увери той.